Amanda + Oscar = Sant


KulturArena Aurskog-Høland, Haldenveien 123, Bjørkelangen

Lørdag 19. oktober, kl. 16.00

Billetter: https://ahk-kulturarena.no


Universitetets aula, Karl Johans gate 47, Oslo

Mandag 21. oktober, kl. 19.00

Billetter: https://uso.ticketco.events

Amanda + Oscar = Sant

Universitetets Symfoniorkester i Oslo har gleden av å fremføre utvalgt filmmusikk fra inn og utland og fra flere tidsepoker. Vi får en smakebit av det som antagelig er den eldste originalskrevne musikken til en norsk film, Markens grøde (1921). Temaet fra den aller første norske filmen i det da relativt ferske Scope-formatet, De dødes tjern (1958) tar vi også med. Flåklypa (1975), Orions Belte (1985) og Kamilla og tyven (1988) tar oss med videre mot vår egen tid.

Etter pause skal vi til det store utland, og etter den ikoniske 20th Century Fox-fanfaren fra 1933 går vi rett videre til temaet fra eventyrfilmen The Sea Hawk (1940), som virkelig er en del av Hollywoods gullalder. Den ikoniske musikken som nesten har en hovedrolle i seg selv er skrevet av Erich Wolfgang Korngold. En annen stor komponist fra det tjuende århundre er Dmitri Sjostakovitsj, og vi får også høre deler av hans musikk til den sovjetiske filmen Gadfly (1955).

Cinema Paradiso (1988), Gudfaren (1972) og Pirates of the Caribbean (2003) er filmer hvor musikken er skrevet av komponister som først og fremst er kjente for sitt arbeid med filmmusikk, og vi avslutter så med musikk av den kanskje mest kjente filmmusikkomponisten av dem alle, når dere får høre hovedtemaet fra Star Wars (1977) skrevet av John Williams.

Vi gleder oss til dette, og ønsker dere velkommen på konsert!

Kjell Seim

Dirigent

Kjell Seim er fødd på Voss i 1955 og har Diplom i direksjon frå Norges Musikkhøgskole i 1986. Hans dirigentlærarar har vore Arvid Fladmoe, Karsten Andersen, Aldo Ceccato og Jorma Panula. Han har delteke på flere internasjonale mesterklasser. I 1987 vant han 1. pris ved den Nordiske Dirigentkonkurransen i Stockholm. Seim har dirigert alle dei norske symfoniorkestrene og mange nordiske. Sidan 1989 har han har vore musikksjef for Kristiansund-operaen og har sidan 1985 dirigert mange produksjoner ved Den Norske Opera og Ballett (hovudscenen og turné). Frå 1993 til 2003 var han gjestedirigent ved National Symphony Orchestra på Taiwan. Frå 1995–1998 var Seim sjefsdirigent for Jönköpings Symfoniorkester og var kunstnerisk leder for Forsvarets Stabsmusikkorps 1998–2002. Ellers har han gjesta orkester og operahus frå Mexico i vest til Japan i aust.

Seim har også vore dirigent for Norsk Musikkskoleorkester og i 1997 startet han Ung Symfoni i Bergen, som 2015 vart til BFUng, Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester. Kjell Seim har eit stort repertoar, inkludert alle klassiske og romantiske hovudverk i tillegg til mange betydelege verk fra vårt hundreår. Han har også urframført mange samtidsverk.

Stig Nilsson

Konsertmester

Konsertmester Stig Nilsson (født 1946 i Karlskoga) er en svensk-norsk fiolinist, kjent fra sitt virke som konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester. Etter utdanning hos Endre Wolf i Stockholm, Tibor Varga i Tyskland og Franco Gulli i Italia, jobbet han i Sveriges Radios orkester (1968–71), fulgt av en overgang til Den Norske Operas orkester som konsertmester (1971–1977). Raskt ble han innhentet til samme jobb ved Oslo Filharmoniske Orkester (1977).

Han spiller i Oslo Trio med Aage Kvalbein og Jens Harald Bratlie og har mottatt Spellemannprisen i 1979 og Musikkritikerprisen. I 1996 startet han Hardanger Musikkfest. Stig Nilsson er Ridder av første klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden «for sitt bidrag både til musikklivet innen Norge og til nasjonens kulturelle anseelse internasjonalt.» Vi er glade for å ha Stig Nilsson som konsertmester for USO.

Om Universitetets Symfoniorkester

Universitetets Symfoniorkester, Oslo (USO), tidligere Studenterorkesteret, feiret i 2017 sitt 130-års jubileum, men røttene i universitets-miljøet kan føres tilbake til 1830-årene. Fra 1946 ble Studenterorkesteret fast tilknyttet Universitetet i Oslo med plikt til å medvirke ved akademiske høytideligheter m.m. Høsten 1988 ble navnet endret samtidig med at orkesteret fikk anledning til å benytte Universitetets Aula som fast prøvelokale.

Den som fremfor noen bygde Studenterorkesteret opp til symfoniorkester var Harald Brager-Nielsen, orkesterets faste dirigent fra 1926 til 1968. Han ble etterfulgt av dirigentene Sverre Bruland (1968–78), Alan Suttie (1978–84), Dag Nilssen (1984–91) og Angus Straton Christie (1991–99).

Siden 2001 har Universitetets Symfoniorkester i stedet for faste dirigenter ansatt en kunstnerisk leder, mens gjestedirigenter ofte engasjeres til enkeltprosjekter. Eldar Nilsen var kunstnerisk leder fram til 2006 da Cathrine Winnes overtok. Fra 2014–2017 hadde Håkon Daniel Nystedt ansvaret. Kunstnerisk leder fra høsten 2017 er Kjell Seim.

Orkestermedlemmene er både studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo, men mange er også tidligere studenter som har fortsatt i orkesteret etter endt studietid. Orkesteret spiller minst fire konserter i året, i tillegg til at vi spiller på flere av universitetets større arrangementer og er med på å skape en høytidelig ramme rundt disse tilstelningene. Orkesteret øver i Universitetets aula og spiller til vanlig konserter der. Orkesterets fulle symfoniske besetning er på ca. 90 musikere. Konsertmester er Stig Nilsson, som tidligere var konsertmester i Oslo-Filharmonien, OFO.

NASOL

Norske Symfoni-Orkestres Landsforbund - NASOL - er forbundet for 56 amatør/semiprofesjonelle orkestre spredt over hele landet. Forbundet ble stiftet i 1948 og feirer 75-årsjubileet gjennom hele konsertsesongen 2023/24. Denne konserten har fått støtte fra NASOL gjennom en tilskuddsordning, der bl.a. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt økonomisk.

Støttet av NASOL

Billetter: https://uso.ticketco.events
Ordinær: 230kr
Student/honnør/UIO ansatt: 180kr

Støttet av Oslo kommune Støttet av Universitetet i Oslo

Konserten støttes av Universitetet i Oslo og Oslo kommune.
Vår neste konsert: Julekonsert Søndag 15. desember i Universitetets aula, Oslo

PDF-versjon av programmet (utskriftvennlig) er tilgjengelig for Bjørkelangen-konserten og Oslo-konserten.